Polsbreuk

Een polsbreuk is een fractuur van één van de botten bij de pols. In Nederland is 1 van elke 10 gediagnosticeerde gebroken botten een polsbreuk. Het letsel kan zich voordoen ten gevolge van trauma, zoals vallen tijdens sport of simpelweg struikelen als u op de stoep loopt.

Polsbreuk

Kinderen zijn vatbaar voor een polsbreuk vanwege de risicovolle sporten waaraan ze vaak deelnemen. Een kind kan de pols breken bij een val van de fiets, bij het voetballen of bij een val in de speeltuin.

Polsbreuken komen ook vaak voor bij vrouwen na de menopauze en, na een val, bij ouderen. Een fysiotherapeut kan mensen met een polsbreuk helpen om de normale mobiliteit, kracht en functionaliteit terug te krijgen, en om te leren hoe ze fracturen in de toekomst voorkomen.

Wat is een polsbreuk?

Een fractuur is een barst of een breuk in een bot. Polsbreuken door vallen komen het meest voor wanneer mensen hun arm recht vooruit strekken om zichzelf op te vangen als ze vallen. De pols bestaat uit 8 kleine botjes, de carpale beenderen, en 2 botten in de onderarm, de radius (spaakbeen) en de ulna (ellepijp). Een polsbreuk wordt vastgesteld wanneer een of meer van deze botten breken of barsten. Het bot dat het vaakst breekt is de radius, het bot in de onderarm dat het dichts bij de duim zit.

Er zijn drie soorten botbreuken:

  • Type 1 – een gesloten breuk, waarbij het bot is gebroken, maar nog op de normale plaats zit.
  • Type 2 – een breuk waarbij een botdeel uit de normale positie is verschoven.
  • Type 3 – de meest ernstige soort breuk, met meerdere breuken in het bot of de botten.

Type 1 en 2 breuken worden over het algemeen zonder operatie behandeld. Type 3 breuken moeten geopereerd worden.

Hoe voelt een polsbreuk?

Een gebroken pols is meestal pijnlijk en beweging is beperkt. Als u een pols heeft gebroken dan kunt u het volgende ervaren:

  • Pijn in het gebied van de breuk, wat overal in de pols kan zijn, afhankelijk van welk bot is aangedaan. De pijn kan vanuit de pols naar de vingers en zelfs tot in de onderarm stralen.

  • Zwelling in de pols en mogelijk ook in de hand, meestal in het bovenoppervlak van de pols en hand.

  • Gevoeligheid voor aanraking in de pols

  • Moeite en pijn bij het bewegen van de pols of de vingers.

Hoe wordt een polsbreuk vastgesteld?

Een polsbreuk kan het beste met een röntgenfoto worden vastgesteld. Als u bent gevallen en enige van de hierboven beschreven symptomen ervaart, moet u naar de spoedeisende hulp gaan of naar uw arts om een complete diagnostische röntgenfoto te laten maken.

Als een fysiotherapeut vermoed dat uw een polsbreuk heeft, kan de therapeut voor een röntgenfoto zorgen en u doorverwijzen naar de juiste arts. Uw fysiotherapeut kan kijken of er schade is aan andere gewrichten en spieren, en verzekeren dat de zenuwen en bloedvaten in uw pols, onderarm en hand niet door het gebroken bot zijn beschadigd. In de meeste gevallen gaan mensen met breuken naar een arts die gespecialiseerd is in botten en gewrichten (een orthopeed).

Afhankelijk van het soort breuk, kan de arts voor een bepaalde periode gips of een mitella voorschrijven om het gebied te immobiliseren totdat de breuk is genezen. Het verschilt hoe lang de genezing duurt, afhankelijk van de persoon en het soort fractuur, en ligt tussen de 4 tot 10 weken. Als de breuk ernstig is, is een operatie nodig. Na een operatie kan de herstelperiode langer zijn, afhankelijk van de ernst van het letsel.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij een polsbreuk?

Uw fysiotherapeut zal na een polsbreuk met u werken aan het terugkrijgen van normale beweging, kracht en functionaliteit in de pols, en zal u laten zien hoe u breuken in de toekomst kunt voorkomen.

Terwijl uw pols in het gips of een mitella is

Terwijl het bot geneest zit uw arm in het gips of in een mitella om hem stil te houden en genezing te bevorderen. Gedurende deze tijd is het belangrijk om te verzekeren dat de arm niet te stijf, zwak of gezwollen wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid activiteit die bij uw soort breuk toegestaan is, zal uw fysiotherapeut voorzichtige oefeningen voorschrijven om uw schouder, elleboog en vingers in beweging te houden, terwijl u in het gips of met een mitella zit.

De meeste mensen met polsbreuken zullen geleidelijk de andere arm en de benen weer gaan oefenen, zodat de rest van het lichaam tijdens de genezing van de breuk niet uit vorm raakt. Uw fysiotherapeut kan u helpen met het aanpassen van uw oefenprogramma, zodat u uw kracht en fitness op peil kunt houden zonder aan de genezing van uw pols in de weg te staan.

Als het gips of de mitella is verwijderd

Nadat uw gips of de mitella is verwijderd, zal uw pols waarschijnlijk stijf zijn en voelt uw arm zwak aan. Uw fysiotherapeut zal uw pols onderzoeken en behandelingen uitkiezen om de functionaliteit te verbeteren en de kracht in uw arm te herstellen.

Uw revalidatie omvat behandelingen om:

  • Pijn te verlichten – Uw fysiotherapeut kan warme of koude therapeutische behandelingen, of elektrische stimulatie gebruiken om de pijn en zwelling in uw pols, hand of arm onder controle te houden.

  • Stijfheid te verlichten – Uw fysiotherapeut kan professionele hands-on technieken (manuele therapie) gebruiken om uw gewrichten en spieren vrijelijk en met minder pijn te laten bewegen.

  • Uw kracht en vermogen om te bewegen te vergroten – Fysiotherapeuten schrijven tijdens het herstel van een polsbreuk verschillende soorten oefeningen voor. In het begin kan uw fysiotherapeut u helpen om met “passieve bewegingsbereikoefeningen” voorzichtig uw elleboog te gaan bewegen. Zodra uw arm sterker wordt kunt u ook zelf zonder gewichten gaan oefenen (“actieve bewegingsbereikoefeningen”). zodra het bot goed is genezen, kunt u met gewichten of elastische banden beginnen met weerstandsoefeningen. Naast het voorschrijven van bewegingsbereik- en krachtoefeningen kan uw fysiotherapeut u helpen uw spieren opnieuw te trainen om snel te reageren om uzelf voor een val te behoeden.

  • Uw dagelijkse activiteiten weer op te pakken – Uw fysiotherapeut helpt u om onafhankelijk te blijven door u te leren hoe u de dagelijkse dingen (bijv. aankleden, aan een computer werken en koken) zelf met gips of een mitella kunt doen. Zodra u uw arm weer vrij en zonder pijn kunt bewegen, zal uw fysiotherapeut activiteiten gaan toevoegen die u voor het letsel ook deed, zoals uw arm gebruiken bij het aankleden, opmaken en huishouden. Uw fysiotherapeut zal op basis van het onderzoek van uw pols, uw doelen, lichaamsbeweging en algemene gezondheid uw persoonlijk behandelprogramma maken.

  • U voor te bereiden op ingewikkelder activiteiten – Afhankelijk van de eisen van uw werk of het soort sport dat uw doet, heeft uw misschien nog aanvullende fysiotherapie nodig, die zich op de specifieke vereisten richt. Uw fysiotherapeut zal een gespecialiseerd programma opstellen om uw unieke behoeftes en doelen aan te pakken.

  • Lange termijn invaliditeit te voorkomen – Alles wat uw fysiotherapeut u voorschrijft helpt om lange termijn invaliditeit te voorkomen door:

    • Uw arm weer sterk te maken
    • Volledig en veilig herstel van mobiliteit en kracht tijdens de genezing
    • Het beoordelen van de breuk om zeker te stellen dat u veilig verder kunt met eerdere activiteiten in huis en op het werk.
    • U te begeleiden naar een veilige terugkeer naar sport en andere lichamelijke activiteiten. Als u te vroeg weer begint, is het risico op en andere breuk groter.
    • Beschermende apparatuur, zoals polsbeschermers, voor tijdens het sporten aan te bevelen

Kan een polsbreuk worden voorkomen?

Behalve het helpen van mensen om lange termijn invaliditeit na een polsbreuk te voorkomen, helpen fysiotherapeuten verschillende risicogroepen om breuken te voorkomen:

  • Voor ouderen is het vermijden van vallen en ander trauma de beste manier om fracturen te voorkomen. Fysiotherapeuten zijn experts in het vaststellen van valrisico en kunnen u leren hoe u evenwichtsoefeningen doet en voorzorgsmaatregelen neemt om vallen te voorkomen. Ze kunnen ook evaluaties bij u thuis of op het werk doen om zeker te stellen dat uw dagelijkse omgeving veilig is.
  • Voor vrouwen na de overgang leidt osteoporose tot een hoger risico op een polsbreuk en kan een fysiotherapeut oefeningen met gewichten geven om sterkere botten op te bouwen. Uw fysiotherapeut kan u ook naar een voedingsdeskundige doorverwijzen voor vitamine D supplementen of andere dieetaanpassingen om uw botten sterker te maken. Het aanleren van de juiste houding, lichaamsmechanica en technieken om uw gewrichten te beschermen kunnen ook helpen om druk op de pols en armen te voorkomen.
  • Bij kinderen kan het dragen van de juiste bescherming, zoals polsbeschermers, het risico op een polsbreuk tijdens het sporten verkleinen. Door ervoor te zorgen dat de speeltuinapparatuur die uw kind gebruikt veilig is en is gebouwd op een zachte ondergrond kan het risico op polsfracturen door vallen ook worden verminderd.

Oefeningen: Polsbreuk

Hieronder vindt u video’s van oefeningen die u kunt doen als u lijdt aan polsbreuk:

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Olivier Blaauw
Meest recente aanpassing: 19-02-2024 om 01:59 uur