Ziekte van Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood-Schlatter (OS) is een overbelastingblessure die pijn in het gebied rond de knie veroorzaakt en vaak een zichtbare aangroei net onder de knieschijf laat zien. De ontwikkeling van OS is vaak het gevolg van overmatige belasting van de voorkant van de knie in een periode van snelle skeletgroei. Omdat jongeren normalerwijs de sterkste skeletgroei doormaken, wordt deze groep het vaakst getroffen door OS. De aandoening kan goed door een fysiotherapeut worden behandeld.

Wat is de ziekte van Osgood-Schlatter?

De ziekte van Osgood-Schlatter komt voor bij irritatie van de boven- en voorkant van het scheenbeen (tibia) op de plek waar de pees aan de knieschijf (patella) vastzit. Het komt voor wanneer er sprake is van een toegenomen hoeveelheid druk op de plek waar de pezen aanhechten op de botten. Dit is vaak het gevolg van toegenomen activiteitniveau bij jonge sporters.

Ons musculoskeletaal systeem is gemaakt van botten en omliggende structuren van zacht weefsel, waaronder spieren, gewrichtsbanden (die botten met botten verbinden) en pezen (die spieren met botten verbinden). Deze structuren spelen een rol bij het bewegen.

Tijdens de tienerjaren groeit ons lichaam in een snel tempo. Terwijl ons lichaam zich ontwikkelt, worden onze botten langer. Tijdens dit proces zijn onze groeischijven (epifysaire schijven) vatbaar voor letsel. Een groeischijf is een plek aan het einde van een bot waar nieuw botweefsel gemaakt wordt en botgroei plaatsvindt. Vrouwen maken normalerwijs de snelste groei door tussen ongeveer 11 en 12 jaar, en mannen ervaren deze groeispurt meestal tussen ongeveer 13 en 14 jaar. Mannen hebben vaker last van OS dan vrouwen, waarschijnlijk door een hogere mate van deelname aan sport.

Structuren in ons lichaam kunnen geïrriteerd raken als meer van ze gevraagd wordt dan ze aankunnen. Letsel kan ontstaan door een geïsoleerde gebeurtenis, maar de ziekte van Osgood-Schlatter is waarschijnlijk het cumulatieve gevolg van herhaald trauma. OS wordt het vaakst door ervaren door jongeren die vaak hardlopen, springen en “snijden” (snelle veranderingen in richting).

Als sprake is van teveel druk (d.w.z. door snelle groei) en als het lichaam overbelast is (d.w.z. hetzij een te grote hoeveelheid training of teveel herhaling) kan de bovenkant van het scheenbeen pijnlijk en gezwollen worden. Terwijl deze aandoening zich ontwikkelt, kan de reactie van het lichaam op botstress een verhoging van de botproductie zijn; een adolescent kan een uitgroei van bot ontwikkelen die aanvoelt als een bult op de voor- en bovenkant van de scheen.

OS kan beginnen als een lichte pijnlijkheid, maar kan zich ontwikkelen tot langdurige pijn en beperkte functie, als het niet vroeg en op de juiste manier wordt aangepakt.

Hoe voelt de ziekte van Osgood-Schlatter ?

Met de ziekte van Osgood-Schlatter kunt u het volgende ervaren:

 • Langzaam erger wordende pijn onder uw knie, aan de bovenkant van het scheenbeen.
 • Pijn die erger wordt bij training.
 • Zwelling en gevoeligheid aan de bovenkant van het scheenbeen.
 • Een botuitgroei bovenop het scheenbeen.
 • Verlies van kracht in de quadriceps spier (die de heup met de knie verbindt).
 • Verhoogde stijfheid in de quadriceps spier.
 • Verlies van mobiliteit in de knie.
 • Ongemak bij de dagelijkse dingen waarbij u uw knie gebruikt, zoals knielen, hurken of traplopen.

Hoe wordt de ziekte van Osgood-Schlatter vastgesteld?

Diagnose van de ziekte van Osgood-Schlatter begint met het grondig opnemen van de medische voorgeschiedenis, waaronder het stellen van specifieke vragen over deelname aan sport (welke sporten, hoe vaak trainen/spelen, houdingen). Uw fysiotherapeut zal verschillende metingen beoordelen, zoals gevoel, mobiliteit, kracht, flexibiliteit, gevoeligheid en zwelling. Uw fysiotherapeut zal verschillende tests doen die zich specifiek op het kniegewricht richten, en kan u vragen om kort te laten zien welke activiteiten of houdingen u pijn opleveren, zoals lopen, hurken of traplopen.

Omdat de knie en heup beiden betrokken zijn bij deze belastende activiteiten, zal uw fysiotherapeut waarschijnlijk zowel uw knie als uw heup onderzoeken. Andere nabijgelegen gebieden, zoals uw voeten en romp, zullen ook worden onderzocht om vast te stellen of die ook zouden kunnen bijdragen aan de aandoening aan uw knie.

Als uw fysiotherapeut vermoedt dat er sprake kan zijn van meer letsel dan alleen verhoogde belasting-gerelateerde irritatie (d.w.z. als er sprake is van recente en significante afname van mobiliteit of kracht, of ernstige pijn als de knie wordt bewogen), zal uw therapeut waarschijnlijk doorverwijzing aanraden naar een orthopeed voor diagnostische beeldvorming zoals een ultrasound, röntgenfoto of MRI.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij de ziekte van Osgood-Schlatter?

Zodra andere aandoeningen zijn uitgesloten en OS is vastgesteld, zal uw fysiotherapeut met u werken aan het ontwikkelen van een persoonlijk behandelplan, toegesneden op uw specifieke knieaandoening en uw doelen. Het doel van fysiotherapie is om uw herstel te versnellen en terug te keren naar pijnvrije activiteit. Er zijn veel fysiotherapiebehandelingen die hebben laten zien effectief te zijn bij het behandelen van OS, waaronder:

 • Bewegingsbereiktherapie – Uw fysiotherapeut zal de mobiliteit van uw knie en de omliggende structuren beoordelen, een voorzichtige oefeningen ontwerpen om u te helpen om zich door stijfheid en zwelling heen te werken om naar normaal bewegingsbereik terug te keren.
 • Krachttraining – Uw fysiotherapeut zal u oefeningen leren om de spieren rond de knie sterker te maken zodat elke spier in staat is om behoorlijk te werken en de belasting verminderd en het kniegewricht behoorlijk beschermd wordt.
 • Manuele therapie – Fysiotherapeuten zijn opgeleid in manuele (hands-on) therapie. Indien nodig zal uw fysiotherapeut uw knieschijf of patellapees en de omliggende spieren voorzichtig bewegen om hun mobiliteit, flexibiliteit en kracht te verbeteren. Deze technieken richten zich op gebieden die u moeilijk zelf kunt behandelen.
 • Pijnmanagement – Uw fysiotherapeut kan therapeutische toepassingen aanbevelen, zoals ijs en warmte, of een brace om te helpen bij het beheersen van de pijn.
 • Functionele training – Fysiotherapeuten zijn experts in het trainen van sporters om zo goed mogelijk te functioneren. Uw fysiotherapeut zal uw bewegingen beoordelen en u leren om ze aan te passen en mogelijke extra belasting aan de voorkant van uw knie te verlichten.
 • Educatie – De eerste stap bij het aanpakken van uw kniepijn is rust. Uw fysiotherapeut zal uitleggen waarom dit belangrijk is en een plan voor uw algehele revalidatie opstellen.

Kan de ziekte van Osgood-Schlatter worden voorkomen?

Gelukkig is er veel dat gedaan kan worden om de cascade van gebeurtenissen die tot OS leiden te voorkomen. fysiotherapeuten richten zich op:

 • Het onderwijzen van coaches, ouders en sporters over richtlijnen voor deelname aan sport, waarbij veel voorkomende oorzaken voor letsel door overbelasting worden uitgelegd en preventiestrategieën worden aangeboden.
 • Het onderwijzen van sporters over de risico’s van het doorspelen met pijn.
 • Tussen sportbeoefeningen in ruimte maken voor voldoende rust om te herstellen.
 • Het volgen van de groeicurve bij jonge sporters (lengte, gewicht, BMI) om periodes van verhoogd risico op letsel te identificeren.
 • Het ontwikkelen van specifieke routines voor flexibiliteit en kracht, die door het hele sportseizoen moeten worden gevolgd.
 • Het aanmoedigen van bezoek aan een fysiotherapeut zodra zich symptomen voordoen.

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Li-Anne Douma
Meest recente aanpassing: 23-11-2023 om 11:39 uur