Slijmbeursontsteking van de knie

Slijmbeursontsteking van de knie, vaak werkster-knie of bidknie genoemd, houdt een zwelling van 1 of meer van de slijmbeurzen aan de voorkant van de knie in. Slijmbeursontsteking van de knie is een van de meest voorkomende slijmbeursaandoeningen; het kan pijnlijk zijn om de knie te bewegen bij knielen maar ook soms gewoon in rust. De aandoening kan ook pijnloos zijn, met alleen de zichtbare zwelling. slijmbeursontsteking van de knie kan vele oorzaken hebben. De meest voorkomende is trauma, hetzij van een directe klap of het resultaat van activiteiten waarbij gedurende langere tijd op harde oppervlaktes gekropen of geknield moet worden, zoals bij tapijtleggen of tegelzetten, of bij het schrobben van vloeren.

Wat is slijmbeursontsteking van de knie?

Knie bursitis (ook wel prepatellaire of infrapatellaire bursitis genaamd) komt voor als 1 of meer van de vele bursae (met vloeistof gevulde zakken) beschadigd, geïrriteerd of ontstoken raken. Normalerwijs fungeert een bursa of slijmbeurs als een kussen of wrijvingsverminderaar tussen 2 lichaamsdelen, zoals tussen bot en huid of bot en gewrichtsband of pees. De slijmbeurzen aan de voorkant van de knie dienen als kussen tussen de knieschijf en de huid en tussen de patellaire pees en de tibia. Voortdurende druk of traumatische klappen kunnen een slijmbeurs blesseren en herhaalde bewegingen kunnen irriterende wrijving veroorzaken waardoor een slijmbeursontsteking ontstaat. “Itis” betekent in feite “ontsteking”. Als de slijmbeurs ontstoken is kan die opzwellen en pijn gaan doen.

Slijmbeursontsteking van de knie kan worden veroorzaakt door:

 • Herhaalde bewegingen, waaronder bepaalde sporten, zoals hardlopen
 • Langdurig knielen, zoals bij vloeren schoonmaken, vloeren leggen of bidden in een geknielde houding
 • Langdurig kruipen, zoals bij tapijt leggen of vloeren schrobben
 • Direct trauma, zoals een klap krijgen of vallen op de knie
 • Operatie aan de knie of het vervangen van een knie
 • Infectie
 • Auto-immuun aandoeningen

Hoe voelt slijmbeursontsteking van de knie ?

Met slijmbeursontsteking van de knie kunt u het volgende ervaren:

 • Zwelling aan de voorkant van de knie
 • Roodheid aan de voorkant van de knie
 • Pijn als u met uw vingers op de voorkant van de knie drukt
 • Pijn bij het knielen
 • Stijfheid in het kniegewricht of moeite met het strekken of buigen van de knie

Hoe wordt slijmbeursontsteking van de knie vastgesteld?

Als u eerst naar uw fysiotherapeut gaat zal die een grondig onderzoek doen en uw gezondheidsgeschiedenis opnemen. Uw fysiotherapeut zal u ook gedetailleerde vragen stellen over uw letsel, zoals:

 • Hoe en wanneer viel de zwelling of pijn u op?
 • Heeft u herhaalde activiteiten uitgevoerd?
 • Heeft u een directe klap of knie gehad of bent u erop gevallen of heeft u langere tijd geknield?

Uw fysiotherapeut zal speciale onderzoeken doen om de waarschijnlijkheid van een slijmbeursontsteking van de knie bij u vast te stellen. Uw fysiotherapeut zal voorzichtig op de voorkant van uw knie drukken om te zien of het pijnlijk is bij aanraking, en kan aanvullend onderzoek doen om vast te stellen of andere delen van uw knie beschadigd zijn. Uw therapeut zal ook kijken hoe u uw knie kunt bewegen en uw kracht en soepelheid testen.

Uw fysiotherapeut zal testen en screenen op andere, ernstiger aandoeningen waardoor de pijn of zwelling van knie wordt veroorzaakt. Om een definitieve diagnose te stellen kan uw fysiotherapeut samenwerken met een orthopeed of een andere zorgverlener, die nader onderzoek kan doen om de diagnose te bevestigen en uit te sluiten dat er andere schade aan de knie is, zoals een breuk of een infectie.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij slijmbeursontsteking van de knie ?

Uw fysiotherapeut zal met u werken aan het ontwerpen van een specifiek behandelprogramma dat uw herstel bespoedigt, inclusief oefeningen en behandelingen die u thuis kunt doen. Fysiotherapie helpt u weer terug te keren naar uw normale levensstijl en activiteiten. de tijd die nodig is om de aandoening te genezen verschilt, maar resultaten zijn te verwachten tussen twee en acht weken, als de juiste behandeling van de zwelling, stretchen en krachtprogramma worden uitgevoerd.

Tijdens de eerste 24 tot 48 uur na uw diagnose, kan uw fysiotherapeut u adviseren om:

 • Lichte compressie op het gebied toe te passen door de knie op een speciale manier met compressieverband in te zwachtelen.
 • Het gebied rust te geven door alle activiteiten te vermijden die druk of pijn op de knie veroorzaken.
 • Elke twee uur 15 tot 20 minuten ijspakkingen op het gebied aan te brengen
 • Een arts te consulteren voor nader diensten, zoals medicatie of diagnostisch onderzoek.

Uw fysiotherapeut zal met u werken aan:

 • Het verlichten van pijn en zwelling – als herhaalde activiteiten de slijmbeursontsteking van de knie hebben veroorzaakt, zal uw fysiotherapeut u helpen te begrijpen hoe die activiteiten vermeden of aangepast kunnen worden, zodat de genezing kan beginnen. Uw fysiotherapeut kan verschillende soorten behandeling of elektro-thermische technieken (met apparaten die warmte, licht of geluid gebruiken om de zwelling en pijn te verminderen) gebruiken om uw pijn en zwelling onder controle te krijgen en te verminderen.
 • Het verbeteren van mobiliteit – Uw fysiotherapeut zal specifieke activiteiten en behandelingen kiezen om de normale beweging in knie en been te herstellen. Dit kan beginnen met “passieve” bewegingen die de therapeut voor u uitvoert door voorzichtig uw kniegewricht te bewegen en verdergaan met actieve oefeningen en stretches die u zelf doet.
 • Het verbeteren van de flexibiliteit – Uw fysiotherapeut zal vaststellen of een van uw beenspieren stijf is, en u helpen door die te stretchen en u te leren hoe u ze zelf kunt stretchen.
 • Het verbeteren van kracht – als uw fysiotherapeut zwakke of geblesseerde spieren vindt, zal uw therapeut u de juiste oefeningen en apparatuur leren om langzaam maar zeker uw kracht en wendbaarheid te herstellen.
 • Het verbeteren van uithoudingsvermogen – Het herstel van het spieruithoudingsvermogen in uw been is belangrijk na een blessure. Uw fysiotherapeut zal een activiteitenprogramma ontwikkelen om te helpen het uithoudingsvermogen dat u voor het letsel had te herstellen, zodat u weer verder kunt met de dingen die u graag deed.
 • Het verbeteren van het evenwicht – Het is belangrijk om na letsel uw gevoel voor evenwicht terug te krijgen. Uw fysiotherapeut zal u oefeningen aanleren om uw evenwichtsvaardigheden te verbeteren.
 • Het verbeteren van de wendbaarheid – Snelheid en accuratesse in beenmobiliteit zijn belangrijk bij atletiek. Uw fysiotherapeut zal u helpen om deze vaardigheden terug te krijgen als voorbereiding op uw terugkeer naar sportactiviteiten.
 • Leer een thuisprogramma – Uw fysiotherapeut zal u kracht en stretchoefeningen leren voor thuis. Deze oefeningen zijn specifiek gericht op uw behoeften; als u ze zoals voorgeschreven door uw fysiotherapeut uitvoert kunt u uw herstel bespoedigen.
 • Terugkeer naar activiteit – Uw fysiotherapeut zal uw activiteitendoelen met u bespreken en ze gebruiken om uw doelen voor werk, sport en thuis op te stellen. Uw behandelprogramma helpt u om uw doelen op de meest veilige, snelle en effectieve manier te bereiken. Uw fysiotherapeut zal u oefeningen, re-integratie activiteiten en sport-specifieke activiteiten leren om uw doelen te bereiken.
 • De hersteltijd versnellen – Uw fysiotherapeut is opgeleid om de beste behandelingen en oefeningen te kiezen om u te helpen om veilig te herstellen, terug te keren naar uw normale levenswijze en uw doelen sneller te bereiken dan u alleen zou kunnen doen.

Als een operatie nodig is

Een operatie is meestal niet nodig bij een slijmbeursontsteking van de knie. Maar als een operatie nodig is zult u daarna een herstelprogramma van een aantal weken doorlopen, begeleid door uw fysiotherapeut. Uw fysiotherapeut zal u helpen om zwelling en pijn te minimaliseren, mobiliteit en kracht terug te krijgen en uw normale activiteiten weer op de meest veilige en snelle manier op te pakken.

Kan slijmbeursontsteking van de knie worden voorkomen?

Uw fysiotherapeut kan een programma voor thuis aanbevelen om slijmbeursontsteking van de knie te voorkomen. Dat kan kracht- en flexibiliteitsoefeningen voor de beenspieren omvatten.

Om het terugkeren van het letsel te voorkomen, kan uw fysiotherapeut u adviseren om:

 • Langdurig knielen te vermijden
 • Kniebeschermers of –kussens te gebruiken als u moet knielen om uw knie te beschermen, ook bij sport of een andere lichamelijk uitdagende activiteit
 • Harde klappen of langdurige druk op de voorkant van de knie te vermijden
 • Een consistent flexibiliteits- en krachtprogramma te volgen, speciaal voor de knie- en beenspieren om een goede lichamelijke conditie te houden, ook in periodes waarin u niet sport
 • Altijd een warming-up te doen voordat u met sporten of een zware lichamelijke activiteit begint
 • Uw sportactiviteit geleidelijk op te voeren in plaats van plotseling de hoeveel of intensiteit te verhogen.

Oefeningen: Slijmbeursontsteking van de knie

Hieronder vindt u video’s van oefeningen die u kunt doen als u lijdt aan slijmbeursontsteking van de knie:

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Piet Douma
Meest recente aanpassing: 17-05-2024 om 10:17 uur