Slijmbeursontsteking van de elleboog

Slijmbeursontsteking van de elleboog (olecranon), vaak “studentenelleboog” of “Popeye elleboog” genoemd, behelst een zwelling aan het puntje van de elleboog, aan de achterkant van de arm. De aandoening kan pijnloos zijn, of pijnlijk bij rust of als erop wordt geleund, zoals bij schrijven met de arm op tafel.

Slijmbeursontsteking van de elleboog kan veel oorzaken hebben, maar de meest voorkomende is trauma na een directe klap of van kleinere tikken of doorlopende druk. Slijmbeursontsteking van de elleboog komt veel voor bij studenten of kantoormedewerkers, die langere tijd met hun ellebogen op harde bureaus of armsteunen leunen; het komt echter niet specifiek voor bij een bepaalde leeftijd of etnische groep. De aandoening kan ook veroorzaakt worden door ontsteking of aandoeningen van het auto-immuun systeem. Soms kan een specifieke oorzaak echter niet worden vastgesteld.

Fysiotherapeuten behandelen mensen met slijmbeursontsteking van de elleboog om de pijn, zwelling, stijfheid en andere verwante zwakte in de elleboog of bovenste ledematen te verlichten.

Wat is slijmbeursontsteking van de elleboog?

Slijmbeursontsteking van de elleboog (ook wel bursitis olecrani genaamd) komt voor als de slijmbeurs (een met vloeistof gevulde zak op de punt van de elleboog) beschadigd, geïrriteerd of ontstoken raakt. Normaal gesproken fungeert de slijmbeurs (bursa) als kussen voor de punt van het bot van de ellepijp (ulna). Bepaalde soorten druk, traumatische klappen of herhaalde bewegingen kunnen constante wrijving of irritatie van de slijmbeurs veroorzaken, wat leidt tot het ontwikkelen van bursitis (“itis” betekent “ontsteking van”). Wanneer de slijmbeurs geblesseerd raakt, kan die opzwellen en pijn gaan doen.

Slijmbeursontsteking van de elleboog kan worden veroorzaakt door:

  • Herhaalde bewegingen (sporten zoals tennis of golf; langdurig op de ellebogen leunen, zoals bij het typen op een toetsenbord van een computer)
  • Direct trauma (een klap hebben gekregen of op de punt van de elleboog gevallen zijn)
  • Een operatie aan de elleboog of vervanging van de elleboog.
  • Ontsteking
  • Aandoeningen aan het auto-immuun systeem

Hoe voelt slijmbeursontsteking van de elleboog?

Met een slijmbeursontsteking van de elleboog kunt u het volgende ervaren:

  • Zwelling op de punt of aan de achterkant van de elleboog
  • Roodheid op de punt van de elleboog
  • Pijn als u met uw vingers op de punt of de achterkant van de elleboog drukt
  • Pijn als u op de arm leunt, zoals wanneer de arm op de leuning van een stoel of op de rand van een bureau of tafel ligt
  • Stijfheid in het ellebooggewricht en moeite met het buigen van de elleboog

Hoe wordt slijmbeursontsteking van de elleboog vastgesteld?

Als u voor het eerst naar uw fysiotherapeut gaat, zal die een grondig onderzoek doen, dat het opnemen van uw gezondheidsgeschiedenis omvat. Uw fysiotherapeut zal u ook gedetailleerd vragen naar uw blessure:

  • Hoe en wanneer merkte u de zwelling en de pijn?
  • Heeft u herhaalde activiteiten uitgevoerd?
  • Heeft u een directe klap op de elleboog gehad, bent u erop gevallen of heeft uw er lange tijd op geleund?

Uw fysiotherapeut zal ook speciale tests doen om te helpen bij het vaststellen van de waarschijnlijkheid van een slijmbeursontsteking van de elleboog. Uw fysiotherapeut zal voorzichtig op de achterkant van de elleboog drukken om te zien of dat pijn doet bij aanraking en kan andere onderzoeken doen om vast te stellen of andere delen van uw elleboog geblesseerd zijn. Uw therapeut zal ook bekijken of u uw elleboog en arm kunt bewegen en uw kracht en flexibiliteit testen.

Uw fysiotherapeut zal testen en screenen op andere, ernstiger aandoeningen, die pijn of zwelling van uw elleboog kunnen veroorzaken. Om een definitieve diagnose te stellen, kan uw fysiotherapeut samenwerken met een orthopeed of een andere zorgverlener, die verder onderzoek kan aanvragen, zoals een röntgenfoto om de diagnose te bevestigen en om andere schade aan de elleboog zoals een breuk of infectie uit te sluiten.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij slijmbeursontsteking van de elleboog?

Uw fysiotherapeut werkt met u aan het ontwerpen van een specifiek behandelprogramma om uw herstel te bespoedigen, waaronder oefeningen en behandelingen, die u thuis kunt doen. Fysiotherapie helpt u om weer verder te kunnen gaan  met uw normale levenswijze en activiteiten. De tijd die nodig is om de aandoening te genezen verschilt, maar er kan in 2 tot 8 weken of minder resultaat geboekt worden als goede controle van de zwelling en een goed strek- en krachtprogramma wordt uitgevoerd.

In de eerste 24 tot 48 uur na de diagnose, kan uw fysiotherapeut u adviseren om:

  • Lichte druk uit te oefenen door de elleboog op een speciale manier met een drukverband in te wikkelen
  • Het gebied rust te geven door elke activiteit die druk of pijn in de elleboog veroorzaakt te vermijden
  • Elke twee uur 15 tot 20 minuten ijspakkingen aan te brengen
  • Met uw arts te overleggen over verdere mogelijkheden, zoals medicatie of diagnostische tests

Uw fysiotherapeut zal met u werken om:

  • Pijn en zwelling te verminderen Als herhaalde activiteiten de slijmbeursontsteking van de elleboog hebben veroorzaakt, zal uw fysiotherapeut u helpen begrijpen hoe u deze activiteiten kunt vermijden of aanpassen om het herstel te laten beginnen. Uw fysiotherapeut kan verschillende soorten behandeling en elektro-thermische behandelwijzen gebruiken om uw pijn en zwelling onder controle te houden en te verminderen.
  • Beweging te verbeteren Uw fysiotherapeut zal specifieke activiteiten en behandelingen kiezen om de normale beweging van uw elleboog en arm te helpen herstellen. Dit kan beginnen met “passieve” bewegingen, die de therapeut voor u doet om uw ellebooggewricht voorzichtig te laten bewegen en verdergaan met actieve oefeningen en rekkingen, die u zelf kunt doen.
  • Flexibiliteit te verbeteren Uw fysiotherapeut zal vaststellen of u last heeft van strakke armspieren, zal helpen om ze te stretchen en zal u leren hoe u ze zelf kunt stretchen.
  • Kracht te verbeteren Als uw fysiotherapeut zwakke of geblesseerde elleboogspieren tegenkomt, zal uw therapeut voor u de juiste oefeningen en apparatuur kiezen en u leren om uw kracht en wendbaarheid gestaag op te bouwen.
  • Uithoudingsvermogen te verbeteren Het herstel van het uithoudingsvermogen van uw armspieren is erg belangrijk na een blessure. Uw fysiotherapeut zal een activiteitenprogramma ontwikkelen om u te helpen met het herstel van het uithoudingsvermogen dat u voor het letsel had, zodat u verder kunt met de dingen die u graag doet.
  • Een thuisprogramma te leren Uw fysiotherapeut zal u kracht- en stretchoefeningen leren om thuis te doen. Deze oefeningen zijn specifiek voor uw behoeften; als u ze zoals voorgeschreven door uw fysiotherapeut uitvoert, kunt u uw herstel versnellen.
  • Terug aan de gang Uw fysiotherapeut zal uw activiteitendoelen met u bespreken en ze gebruiken om doelen te stellen voor herstel op werk, sport en thuis. Uw behandelprogramma helpt u om de doelen te bereiken op de meest veilige, snelle en effectieve manier. Uw fysiotherapeut zal u oefeningen, werktraining en sporttechnieken leren om u te helpen uw doelen te halen.
  • Hersteltijd te versnellen Uw fysiotherapeut is opgeleid en ervaren in het kiezen van de beste behandelingen en oefeningen om gezond te herstellen, terug te keren naar uw normale levenswijze en om uw doelen sneller te bereiken dan u in uw eentje zou kunnen doen.

Als een operatie nodig is

Een operatie is meestal niet nodig voor een slijmbeursontsteking van de elleboog, maar als het moet, kunt u een herstelprogramma van een aantal weken volgen onder begeleiding van uw fysiotherapeut. Uw fysiotherapeut zal u helpen om de zwelling en pijn te minimaliseren, beweging en kracht terug te krijgen en door te gaan met de normale dingen op de meest veilige en snelle manier mogelijk.

Hoe kan slijmbeursontsteking van de elleboog worden voorkomen?

Uw fysiotherapeut kan een thuisprogramma aanbevelen om slijmbeursontsteking van de elleboog te voorkomen. Dat kan kracht- en flexibiliteitsoefeningen voor de armspieren inhouden.

Om terugkeer van het letsel te voorkomen, kan uw fysiotherapeut u adviseren om:

  • Leunen op uw ellebogen zoveel mogelijk te vermijden.
  • Een polsbeschermer op uw bureau te gebruiken om uw elleboog te ontzien wanneer u er op leunt.
  • Een goede schrijfhouding aan te houden, waarbij u niet op uw ellebogen leunt.
  • Harde klappen of voortdurende druk op de punt van de elleboog te vermijden.
  • Elleboogbeschermers te gebruiken tijdens sport of andere lichamelijke activiteiten om uw elleboog te beschermen.
  • Een regelmatig flexibiliteits- en krachtoefenprogramma te gebruiken, speciaal voor de elleboogspieren, om een goede lichamelijke conditie te houden, ook buiten het sportseizoen.
  • Altijd een op te warmen voordat u begint met sporten of met zware lichamelijke activiteit.
  • Alle atletische activiteit langzaamaan op te bouwen, en de hoeveelheid of intensiteit  niet plotseling te laten toenemen.

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Piet Douma
Meest recente aanpassing: 05-04-2024 om 08:59 uur