Perifere neuropathie

Perifere neuropathie is een aandoening die wordt veroorzaakt door zenuwschade of ziekte, waardoor de zenuwen in het lichaam worden aangetast. Perifere neuropathie leidt tot veranderingen in gevoel en beweging en kan pijn veroorzaken. Het kan ook verband houden met andere ziekteprocessen zoals diabetes. Hoewel de symptomen van perifere neuropathie ongemak en verlies van functie kunnen veroorzaken, zijn er aanwijzingen dat perifere neuropathie in de loop van de tijd verbetert. Behandeling door een fysiotherapeut kan de symptomen verminderen en iemands kwaliteit van leven verbeteren.

Wat is perifere neuropathie?

Perifere neuropathie is een aandoening die de zenuwen in uw lichaam aantast. Het wordt normalerwijs geclassificeerd door het aantal zenuwen dat getroffen is, het type zenuwcellen dat is aangedaan of het proces waardoor de zenuwen worden aangedaan.

De normale classificatie van perifere neuropathie omvat:

 • Mononeuropathie - Dit is een aandoening die slechts 1 zenuw raakt. Het is vaak het resultaat van compressie van de zenuw, waardoor symptomen gaan ontstaan. Carpaal tunnel syndroom is een voorbeeld van een monopathie, waarbij compressie van de mediane zenuw in de arm leidt tot veranderd zintuigelijk gevoel, pijn en zwakte.
 • Polyneuropathie - Dit is een aandoening waarbij vele zenuwen worden aangedaan en die meestal het resultaat is van een ziekteproces dat het hele lichaam raakt, zoals diabetes. Dit type perifere neuropathie kan ertoe leiden dat iemand symptomen in verschillende delen en aan beide kanten van het lichaam ervaart.
 • Er wordt geschat dat diabetische perifere neuropathie ongeveer 12% tot 50% van iedereen met type 2 diabetes treft. Voorspeld wordt in 2030 dat 439 miljoen mensen wereldwijd diabetes zullen ontwikkelen en 236 miljoen zal daarbij ook perifere neuropathie ervaren.
 • Neuritis Dit is een aandoening die het resultaat is van een ontsteking van een zenuw. Er zijn veel verschillende oorzaken van perifere neuropathie, waaronder infectie, letsel of blootstelling aan chemicaliën.

Hoe voelt perifere neuropathie ?

Om inzicht te krijgen in de symptomen van perifere neuropathie, moeten we eerst begrijpen dat zenuwen 2 primaire functies beïnvloeden en dat met perifere neuropathie deze functies kunnen veranderen: (1) zintuigelijke sensatie en (2) beweging.

Mensen met perifere neuropathie kunnen het volgende ervaren:

 • Gevoelloosheid en tintelingen, beginnend in de voeten en handen en zich daarna omhoog verspreidend langs de ledematen (bij polyneuropathie)
 • Verlies of afwezigheid van sensatie (het vermogen om contact te voelen met externe voorwerpen)
 • Pijn, vaak omschreven als brandend, scherp of “elektrisch”
 • Verhoogde gevoeligheid voor lichte aanraking.
 • Onhandigheid of verminderde coördinatie in de aangedane ledematen.
 • Zwakte of verlamming in de spieren of lichaamsdelen die door de zenuw of zenuwen zijn aangedaan.
 • Veranderingen in darm- en blaascontrole (de zenuwen die deze functies sturen kunnen aangedaan zijn)
 • Intolerantie voor temperatuur (meestal voor warmte/hitte)
 • Verminderd vermogen om deel te nemen aan normale functionele activiteiten

Hoe wordt perifere neuropathie vastgesteld?

Een zorgvuldig onderzoek door een medische professional helpt om vast te stellen of u symptomen heeft van perifere neuropathie. Er zijn verschillende methodes en tests die een arts kan gebruiken om een diagnose te stellen zoals het testen van uw reflexen, sensatie en spierkracht.

Als u verdachte symptomen heeft, zal uw arts misschien ook bloedonderzoek laten doen en diagnostische beeldvorming (zoals MRI), of tests naar zenuwgeleiding. Deze tests worden meestal aangevraagd op basis van de verdachte oorsprong van de symptomen.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij perifere neuropathie ?

Fysiotherapeuten spelen een belangrijke rol om mensen te helpen om door perifere neuropathie beperkte functionaliteit te verbeteren en te behouden. Uw fysiotherapeut zal met u werken aan het ontwikkelen van een behandelplan dat zich richt op uw specifieke behoeftes en doelen.

Omdat de oorzaak, het type en de symptomen van perifere neuropathie allemaal kunnen verschillen, zal de zorgaanpak ook variëren. Uw fysiotherapeut zou de volgende aanbevelingen over zorg kunnen doen:

 • Zenuw glij-activiteiten – Uw fysiotherapeut kan u oefeningen laten zien die uw zenuwen bewegen en “glijden”. Het glijden van zenuwen richt zich erop om de zenuwen makkelijker te laten bewegen terwijl u uw gewrichten buigt en strekt. Deze therapie kan baat geven bij mononeuropathieën.
 • Matig-intensieve oefeningen – Uw fysiotherapeut kan matig-intensieve oefeningen voorschrijven om te helpen om uw kracht en lichamelijk functioneren te verbeteren.
 • Balans en coördinatie activiteiten – Uw fysiotherapeut kan werken met strategieën om uw evenwicht en coördinatie te verbeteren, die allebei door perifere neuropathie veranderd kunnen zijn. Het verbeteren van balans en coördinatie kan helpen om het valrisico te verminderen.
 • Educatie – Uw fysiotherapeut kan u leren hoe u veilig met perifere neuropathie om kunt gaan. Uw educatie zal variëren op basis van uw individuele behoeftes en kan zich richten op het verbeteren van uw veiligheid, of het voorkomen van verdere complicaties en op het vinden van alternatieve manieren om bepaalde taken uit te voeren.

Kan perifere neuropathie worden voorkomen?

Omdat veel aandoeningen zoals diabetes verwant zijn aan perifere neuropathie, kunnen bepaalde basale aanpassingen in leefstijl helpen om het risico om perifere neuropathie te ontwikkelen te verminderen. Perifere neuropathie treft op dit moment in de Verenigde Staten ongeveer 3% tot 4% van iedereen boven de 55. Dat percentage loopt snel op bij mensen met aanverwante aandoeningen zoals diabetes.

Een gezond en actief leven leiden, met regelmatige controles door uw fysiotherapeut kan helpen om het risico dat u bepaalde vormen van perifere neuropathie en de complicaties die ermee samengaan ontwikkelt. Uw fysiotherapeut is opgeleid om veranderingen te zien in bijvoorbeeld uw kracht, sensatie en functioneel vermogen, die zouden kunnen wijzen op de ontwikkeling van perifere neuropathie.

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Petra Tuunter
Meest recente aanpassing: 03-07-2022 om 10:52 uur