Duizeligheid

Duizeligheid is een algemeen probleem, vooral onder oudere volwassenen. In feite is duizeligheid voor mensen boven de 65 één van de meest voorkomende redenen voor bezoek aan een arts en opname in een ziekenhuis. Ongeacht de oorzaak van duizeligheid, is het het beste om zo snel mogelijk hulp te krijgen.

Duizeligheid – en de evenwichtsproblemen, die erbij optreden – kan ontstaan door een aantal factoren:

 • Binnenoorstoornissen (“vestibulaire stoornissen”) zoals benigne paroxismale positieduizeligheid
 • Letsel of trauma aan het binnenoor
 • Ziektes zoals artritis of diabetes
 • Hersenaandoeningen zoals ziekte van Parkinson of beroerte
 • Aandoeningen zoals lage bloeddruk
 • Gebruik van bepaalde medicijnen

Hoe voelt duizeligheid?

Sommige mensen hebben een ronddraaiend gevoeld (“draaierigheid”) dat zich voordoet bij het veranderen van de positie van het hoofd. Anderen hebben een algemeen gevoel van instabiliteit, een slingerend gevoel als op een boot of als in “licht in het hoofd”. Duizeligheid kan leiden tot:

 • Moeite met lopen
 • Misselijkheid
 • Onrust
 • Vermoeid voelen
 • Verminderd concentratievermogen
 • Depressiviteit

Duizeligheid kan vooral het risico op vallen vergroten, wat voor oudere volwassenen een serieuze zorg voor de gezondheid kan zijn.

Hoe vroeger u behandeld wordt, hoe beter. Dit is omdat uw brein en binnenoor in de vroege stadia beter in staat zijn om samen te werken, dus u heeft dan de beste kansen op volledig herstel.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij duizeligheid?

Het goede nieuws: de meeste duizeligheids- en evenwichtsstoornissen kunnen succesvol behandeld worden – en ze zijn geen “onvermijdelijk” onderdeel van het ouder worden. Uw fysiotherapeut kan onderzoek doen om de oorzaken vast te stellen en ook om uw valrisico te beoordelen. Vaak is er bij een persoon meer dan één reden voor duizeligheid en vallen. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek kan uw therapeut nader onderzoek of overleg met uw arts aanraden.

Op basis van de evaluatie door uw fysiotherapeut en uw hersteldoelen, zal de therapeut een behandelplan op maat voor u maken. De focus van uw therapeut is om u te helpen weer te gaan bewegen en tegelijkertijd uw duizeligheid onder controle te houden. Oefeningen en nieuwe manieren om uw dagelijkse dingen te doen zijn de voornaamste behandelingen.

Tijdens uw herstel zal uw fysiotherapeut u strategieën aanleren om u te helpen met uw symptomen om te gaan:

 • Zijn er bepaalde activiteiten of taken in en om huis waarvan u duizelig wordt? Uw therapeut za u laten zien hoe u deze activiteiten op een andere manier kunt doen zodat de duizeligheid minder wordt.
 • Zijn simpele activiteiten moeilijk geworden en veroorzaken ze vermoeidheid en duizeligheid? Uw therapeut zal u helpen om direct met deze symptomen aan het werk te gaan, zodat u weer kunt bewegen en sneller terug kunt naar uw rol in huis en op het werk.

Fysiotherapiebehandelingen tegen duizeligheid kunnen veel vormen aannemen. Het type oefening dat uw therapeut voor u ontwerpt zal afhangen van uw unieke problemen en kan oefeningen omvatten om uw evenwicht te verbeteren, om uw vermogen om uw ogen en blik te focussen te verbeteren en om de verschillen tussen uw hersenen en uw binnenoren te “corrigeren”. De binnenoren vertellen de hersenen hoe het lichaam zich beweegt ten opzichte van de zwaartekracht. Ze geven ook informatie door over hoofdbeweging, wat weer gebruikt wordt om de beweging van de ogen te coördineren.

Naast deze oefeningen kan uw fysiotherapeut oefeningen voorschrijven om uw kracht, flexibiliteit en hartgezondheid te verbeteren – met als doel om uw lichamelijke gezondheid en wellzijn in het algemeen te verbeteren.

Wat voor soort fysiotherapeut heb ik nodig voor duizeligheid?

Voor duizeligheid heeft u een gespecialiseerde fysiotherapeut nodig in duizeligheid. Bij Fysiotherapie Douma zijn Frank Mulder en Carmen van Eijck volledig gespecialiseerd in Duizeligheid.

Ook werken wij samen met KNO artsen van Bergman Clinics | KNO in Hilversum.

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Frank Mulder
Meest recente aanpassing: 19-02-2024 om 01:59 uur