Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)

Complex regionaal pijnsyndroom kan een pijnlijke en invaliderende aandoening zijn. CRPS begint vaak met een kleine blessure, zoals een schram, verrekking of verstuiking en kan leiden tot een syndroom dat gedefinieerd wordt als complex, regionaal (symptomen komen meestal in 1 regio van het lichaam voor) en pijnlijk. Een multidisciplinaire behandelaanpak wordt tegenwoordig aangeraden, bestaande uit zorg door artsen, psychologen en fysiotherapeuten.

** **

** **

Wat is complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)?

CRPS, voorheen bekend als RSD (regionale sympatische dystrofie) wordt beschouwd als een multisysteem aandoening die wordt gekarakteriseerd door ernstige pijn; pathologische veranderingen van de botten, gewrichten en huid; overmatig zweten, zwellen van weefsel en hypersensitiviteit bij lichte aanraking. Het wordt in het algemeen gecategoriseerd in twee types:

 • Type 1: niet voortkomend uit specifiek zenuwletsel
 • Type 2: voortkomend uit specifiek zenuwletsel

CRPS betreft het centrale zenuwstelsel, het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem. Hoewel onderzoek nog niet precies heeft duidelijk gemaakt waarom CRPS zich voordoet, heeft fysiotherapie aangetoond veel baat te geven bij het omgaan met de symptomen, het verbeteren van functioneren en verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met CRPS.

Hoe voelt Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) ?

De meeste mensen met CRPS ervaren:

 • Extreme gevoeligheid voor lichte aanraking – een symptoom dat tactiele hypersensitiviteit wordt genoemd. Normale dagelijkse dingen, zoals het dragen van kleren, in bad gaan of huidcrème or -lotion aanbrengen kunnen erg moeilijk en oncomfortabel worden.
 • Aanmerkelijke pijn, vaak als brandend, stekend, schurend of kloppend omschreven, die vaak extremer is dat wat verwacht zou worden van de oorspronkelijke blessure.

Specifieke signalen en symptomen van Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) zijn onder andere:

 • Pijn gevoeligheid voor aanraking
 • Een hogere of lagere huidtemperatuur in de getroffen ledemaat.
 • Verkleuring van de getroffen ledemaat.
 • Ongemakkelijke houding van de getroffen ledemaat ten gevolge van voortdurende spiersamentrekkingen. (deze aandoening, die dystonie wordt genoemd, komt in ongeveer 25% van de gevallen van CRPS voor)
 • Verandering in het uiterlijk van haren en nagels op het getroffen lichaamsdeel.
 • Zwelling van weefsel en gewrichten
 • Verhoogde zweetproductie van het getroffen lichaamsdeel

Andere symptomen, die door mensen met CRPS worden gemeld omvatten moeite met slapen, verminderde seksuele behoefte, verhoogd irritatie of opwinding, depressiviteit en geheugenverlies.

Hoe wordt Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) vastgesteld?

Een diagnose van CRPS wordt over het algemeen door een arts gesteld, die bekend is met het syndroom, zoals een neuroloog,. Uw arts kan eerst proberen om andere aandoeningen uit te sluiten, zoals de ziekte van Lyme of perifere neuropathie, voordat een definitieve diagnose wordt gesteld.

Een fysiotherapeut kan de eerste zijn die het ontstaan van CRPS opmerkt. Als uw fysiotherapeut de aandoening vermoed, zal de therapeut dit vermoeden met uw en uw arts bespreken om het beste actieplan voor uw geval op te stellen. Als het vermoeden bestaat kan uw fysiotherapeut u vragen of u enige van de signalen of symptomen die hierboven zijn genoemd heeft ervaren.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) ?

Fysiotherapeuten spelen een cruciale rol in de behandeling van CRPS. Uw fysiotherapeut zal met u werken om een behandelplan te ontwerpen om te helpen bij de aanpak van uw specifieke aandoening. Omdat de symptomen van CRPS verschillen, zal de behandelaanpak ook verschillen. CRPS behandeling is in het algemeen gebaseerd op de chroniciteit en ernst van het gebeuren.

Behandeling van CRPS kan omvatten:

 • Bewegingstherapie – Mobiliseren van het getroffen lichaamsdeel, direct gestart na de diagnose CRPS, is cruciaal om contracturen (het samentrekken van spieren of gewrichten) te voorkomen en om functioneel te blijven. Therapie kan een combinatie van passieve en actieve bewegingen inhouden; de beste behandeling voor uw specifieke aandoening wordt door uw fysiotherapeut vastgesteld.
 • Graded Motor Imagery (GMI) – Alle bewegingen, hoe klein ook, zijn het resultaat van complexe berekeningen van verschillende netwerken in de hersenen. GMI is een revalidatieproces dat vaak wordt gebruikt om aandoening als CRPS, die resulteren in pijn en bewegingsproblemen, te behandelen. GMI oefent de hersenen met berekende en gemonitorde stappen, en omvat linkse en rechtse discriminatoire training, motorische beeldoefeningen en spiegeltherapie.
 • Spiegeltherapie – Spiegeltherapie, meestal als de derde stap van een typisch GMI-protocol gebruikt, vraagt de betrokkene om hun niet-aangedane ledemaat voor een spiegel te trainen, terwijl gekeken wordt naar het spiegelbeeld, alsof het aangedane ledemaat de oefening doet.

Let op: lichamelijke activiteit op hoog niveau en thermo-elektrische modaliteiten (zoals ijs, warmte, elektrische stimulatie of ultrasound) worden bij de behandeling van CRPS niet aanbevolen en kunnen in feite schade aanrichten. Het zoeken naar specialisten die regelmatig CRPS behandelen is cruciaal voor het vinden van de beste behandeling.

Kan Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) voorkomen worden.

Helaas moeten de mechanismes achter CRPS nog steeds begrepen worden. Daarom is er op dit moment geen duidelijke manier om het ontstaan te voorkomen. Vroege ontdekking van signalen en symptomen die verband houden met CRPS helpen u en uw zorgverleners echter om snel met de behandeling te beginnen, waardoor de resultaten op lange termijn verbeterd kunnen worden.

Na het vaststellen van de diagnose zal uw fysiotherapeut met u werken aan het ontwikkelen van strategieën om uw symptomen beter te begrijpen en te beheersen. Patiënten met CRPS worden aangemoedigd om:

 • Alles te leren wat er over het syndroom te leren valt – Zoals met veel aandoeningen, is onderricht de sleutel tot behoud van functionaliteit en een goede gezondheid als u CRPS ervaart. Begrip van sommige van de onderliggende mechanismes, waardoor uw CRPS wordt beïnvloed kunnen u helpen om er dagelijks beter mee om te gaan.

 • Blijf bewegen – Het is belangrijk dat u het aangedane ledemaat blijft bewegen na de diagnose van CRPS om contracturen en secundaire effecten zoals dystonie te voorkomen.

 • Leer ontspanningsoefeningen – Mensen met CRPS melden vaak een variëteit aan uitlokkers van pijn in hun dagelijks leven, zoals stress op het werk, luide stadsgeluiden, een oncomfortabele leefsituatie etc. Uw fysiotherapeut zal u handige manieren leren om te uw lichaam te ontspannen en uw zenuwstelsel te kalmeren.

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Bas van Baaden
Meest recente aanpassing: 11-07-2022 om 08:18 uur