Binnenoorletsel

Uw binnenoor is essentieel voor het bewaren van uw evenwicht. Soms raakt na letsel aan het hoofd door een ongeluk of val ook het binnenoor beschadigd.

Wat is binnenoorletsel?

Trauma – zoals uw hoofd stoten bij een val of uw nek blesseren bij een auto-ongeluk – kan de structuren in uw binnenoor beschadigen. Het binnenoor bevat het “perifere vestibulaire systeem”, wat een grote rol speelt bij het bewaren van uw evenwicht. Het binnenoor vertelt de hersenen hoe het lichaam zich beweegt in relatie tot de zwaartekracht. Daarnaast geeft het binnenoor informatie door over beweging van het hoofd, die wordt gebruikt om beweging van de ogen te coördineren.

Signalen en symptomen van binnenoorletsel

Als de binnenoren beschadigd zijn kunt u last hebben van:

 • Draaiduizeligheid (het gevoel dat de kamer ronddraait)
 • Duizeligheid
 • Instabiliteit
 • Onduidelijk zicht
 • Nekpijn

Symptomen verschillen van persoon tot persoon en hangen meestal af van de soort en mate van letsel.

Vanwege de onplezierige symptomen, kan het zijn dat u uw activiteitenniveau gaat verlagen en u zou zelfs kunnen ophouden met mee te doen in uw rol thuis en op het werk. Maar minder gaan doen vanwege deze symptomen kan in feite leiden tot vertraging in het herstel van binnenoorletsel.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij binnenoorletsel ?

Eerst zal uw fysiotherapeut onderzoek doen om de oorzaken van uw symptomen vast te stellen en ook om uw valrisico te beoordelen. Afhankelijk van de resultaten van de tests, kan uw therapeut nader onderzoek of overleg met een arts aanraden.

Op basis van de evaluatie door uw fysiotherapeut en uw hersteldoelen, zal de therapeut een behandelplan op maat voor uw maken. De specifieke behandelingen zullen afhangen van de oorzaak van uw symptomen. De primaire focus van uw therapeut is om u weer in beweging te krijgen en tegelijk de symptomen onder controle te houden. Behandeling kan gespecialiseerde oefeningen inhouden om:

 • Duizeligheid te verminderen of uit te bannen
 • Evenwicht te verbeteren
 • Helder zicht bij het bewegen van het hoofd te herstellen

Als u ook stijfheid en pijn in de nek heeft, zal uw fysiotherapeut oefeningen en behandelingen voorschrijven zoals manuele therapie om de pijn te helpen verminderen en uw spieren te stretchen. Daarnaast kan uw fysiotherapeut oefeningen voorschrijven om uw kracht, flexibiliteit en de gezondheid van uw hart te verbeteren – met als doel om uw algemene lichamelijke gezondheid en welzijn te verbeteren.

Herstel vraagt geduld en tijd, soms maandenlang; het is daarom erg belangrijk dat u zo snel mogelijk teruggaat naar uw normale activiteiten. Het vermijden van bewegingen en activiteiten waarvan uw duizelig wordt kunnen uw herstel van binnenoorproblemen door trauma alleen maar erger maken.

Uw fysiotherapeut zal u strategieën aanleren om u te helpen met uw symptomen om te gaan

 • Wordt u duizelig van bepaalde activiteiten of taken in en om huis? Uw therapeut laat u zien hoe u deze dingen op een andere manier kunt doen om de duizeligheid te verminderen.
 • Zijn simpele activiteiten moeilijk geworden en veroorzaken ze vermoeidheid en meer duizeligheid? Uw therapeut helpt u om u meteen door deze symptomen heen te werken zodat u weer kunt bewegen en sneller terug kunt naar uw rol thuis en op het werk.

Wat voor fysiotherapeut heb ik nodig bij binnenoorletsel ?

Alle fysiotherapeuten zijn door opleiding en ervaring voorbereid om duizeligheid en evenwichtsproblemen te behandelen. U zou kunnen overwegen:

 • Een fysiotherapeut te nemen die gespecialiseerd is om mensen met neurologische problemen te behandelen. Sommige fysiotherapeuten hebben een praktijk die gericht is op neurologische of vestibulaire revalidatie.
 • Een fysiotherapeut te nemen die een gecertificeerd klinisch specialist is of die een opleiding in neurologische fysiotherapie heeft gevolgd. Deze therapeut heeft gevorderde kennis, ervaring en vaardigheden die op uw aandoening van toepassing zouden kunnen zijn.

U kunt fysiotherapeuten met deze en andere referenties vinden door Find a PT te gebruiken, de online tool gebouwd door de American Physical Therapy Association, om u te helpen zoeken naar fysiotherapeuten met specifieke klinische expertise bij u in de buurt.

Algemene tips als u op zoek bent naar een fysiotherapeut (of een andere zorgverlener):

 • Vraag aanbevelingen van familie en vrienden of van andere zorgverleners.
 • Als u contact opneemt met een praktijk voor fysiotherapie, vraag dan naar de ervaring van de fysiotherapeut in het helpen van mensen met binnenoorletsel.
 • Wees er tijdens uw eerste bezoek aan de fysiotherapeut op voorbereid om uw symptomen zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven en te zeggen waardoor uw symptomen erger worden.

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Frank Mulder
Meest recente aanpassing: 08-09-2022 om 03:18 uur