Orthopedische Revalidatie

Revalidatie na een knie-, heup- of schouderoperatie.

Afspraak maken

Meer over orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie is geschikt voor patiënten die een orthopedische ingreep hebben ondergaan in het ziekenhuis. Ook kan het voor komen dat er geen operatie heeft plaatsgevonden, maar dat een orthopedische chirurg u direct doorverwijst naar de fysiotherapeut. Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn heup- en knieoperaties zoals een totale heupprothese, knieprothese, voorste kruisband-, meniscus- of kijkoperatie.

Bij orthopedische revalidatie kan u ook denken aan therapie voor het herstel na een trauma als gevolg van een ongeval, bijvoorbeeld botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder of elleboog klachten. De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis of na verwijzing door een specialist. Indien u geopereerd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode de mobiliteit en stabiliteit op een verantwoorde manier te herwinnen.

Orthopedische revalidatie heeft als doel de mobiliteit van een bot of gewricht te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid, coördinatie en het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken. Samen met u maken we een plan voor het behandeltraject, dit alles volgens de richtlijnen en aan de hand van het desbetreffende protocol.

Behandeling

Behandeling begint met een aanmelding van u met of zonder verwijzing van een arts. Hierna volgt een uitgebreid intakegesprek. In dit gesprek worden u vragen gesteld, er vindt een lichamelijk onderzoek plaats en eventueel worden er vragenlijsten ingevuld of krijgt u die mee om thuis in te vullen. Vervolgens wordt samen met u een behandelplan opgesteld, waarin naast uw einddoel ook diverse subdoelen worden beschreven.

De behandelingen vinden plaats in een behandelruimte, de oefenzaal en/of buiten, afhankelijk van de aard en het moment in de revalidatie. Naast de behandelingen in de praktijk, krijgt u vaak ook een trainingsschema of leefregels mee voor thuis.

Het grootste gedeelte van de behandeling zal bestaan uit functionele oefentherapie. Hierbij wordt de lokale en algemene belastbaarheid verhoogd en worden de functie die u nodig heeft in uw dagelijks leven, tijdens uw werk en tijdens het sporten weer hersteld. De behandeling vindt plaats aan de hand van behandelprotocollen. Middels een digitaal patiëntenvolgsysteem wordt de voortgang van de behandeling inzichtelijk gemaakt. Zo kan beoordeeld worden of de met u vooraf ingestelde behandeldoelen zijn gerealiseerd.

Na een aantal behandelingen volgt er een tussentijdse evaluatie, waarin u en onze fysiotherapeuten het revalidatieverloop beoordelen, en de behandeling eventueel bijstellen.

Tenslotte wordt de revalidatie beëindigd, is er een eindevaluatie en volgt er vaak een eindrapportage aan de huisarts of verwijzend arts.

Indicaties

U kunt zich aanmelden bij:

  • Botbreuken
  • Kneuzingen
  • Om een operatie sterk in te gaan
  • Om na een operatie revalideren
  • Twijfelgevallen om meer informatie te verkrijgen

Wanneer krijg ik orthopedische revalidatie?

Orthopedische revalidatie krijg je meestal op verzoek van een orthopeed of traumachirurg. Dit wordt vaak gegeven na een ongeluk of een geplande operatie zoals een nieuwe knie of nieuwe heup.

Orthopedische revalidatie richt zich op het zo snel mogelijk weer mobiel krijgen van het gewricht en het verbeteren van de spierkracht. Ook wordt er functioneel geoefend, zodat je zo snel mogelijk weer normaal kan lopen of je arm normaal kan gebruiken.

Hoe vaak per week krijg ik therapie?

Als je moet revalideren na bijvoorbeeld een nieuwe heup of knieoperatie dan is het vaak nodig om meerdere malen per week te trainen. Soms starten we eerst met therapie aan huis, maar voor een adequate training is uitgebreid oefenen in onze oefenzaal noodzakelijk. De eerste weken van orthopedische revalidatie zijn vaak intensief en zodra het mogelijk is bouwen we de therapie weer iets af.

Hoe lang ben ik aan het revalideren?

De revalidatietijd varieert van enkele weken tot een aantal maanden. In sommige gevallen bent u een half jaar bezig met revalidatie. Dit is vooraf niet altijd goed te bepalen en heeft te maken met de zwaarte van de operatie en de snelheid van herstel.

Wordt orthopedische revalidatie vergoed?

Vanaf de 21ste behandeling wordt orthopedische revalidatie vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering of dient u zelf te betalen. Dit is wettelijk bepaald.

Hoe lang duurt een behandeling orthopedische revalidatie?

Orthopedische revalidatie behandelingen duren tussen de 30 en 60 minuten.

Voor wat kan ik mij aanmelden voor

^