Kaakfysiotherapie

De belangrijkste onderdelen van het kauwstelsel zijn het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren.

Afspraak maken

De meest voorkomende klachten bij kaak- en aangezichtsproblemen:

  • Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
  • Het niet goed kunnen openen van de mond
  • Pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor)
  • Knappende of krakende kaakgewrichten
  • Overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen
  • Abnormale slijtage van het gebit
  • Oorpijn
  • Hoofdpijn
  • Nekpijn

Herkent u één of meer van deze symptomen, dan is de kans groot dat u last heeft van kaak en aangezichtsproblemen. Ruim 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van genoemde kaakproblemen, slechts 2-3 % zoekt hulp.

Hoe ontstaat kaakpijn?

Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Denkt u maar aan gezegdes als ‘je verbijten’, en ‘kiezen op elkaar en doorgaan’.

Kaakproblemen vanuit het kaakgewricht

Kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (waardoor er geluiden ontstaan) die het gewricht doet blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening. Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen. De tanden en kiezen kunnen slijten door tandenknarsen, maar er kan ook gewoon sprake zijn van kiespijn.

De kaakfysiotherapeut, ook wel craniofasciaal therapeut genoemd

De kaakfysiotherapeut, is een fysiotherapeut die een post academische opleiding (cursus) heeft gevolgd die onder andere erkend is door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie en Manuele therapie (KNGF en NVMT)

De kaakfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van hoofd, nek en gezichtspijnen en/of de gevolgen hiervan. Hij analyseert aan de hand van een onderzoek de klachten. Als er sprake is van kaakproblemen, dan kan de therapeut u zelf begeleiden, bijvoorbeeld in geval van tandenknarsen of kaakpijn. Is er sprake van een ander probleem, dan zal de therapeut u direct doorverwijzen naar een deskundige met wie hij of zij samenwerkt.

Maak een afspraak voor kaakfysiotherapie

  • Al 40 jaar ervaring als het gaat om bewegen en gezondheid!
  • Persoonlijke aandacht & gegarandeerd de hoogste kwaliteit
  • Ruime en flexibele openingstijden
  • Cliënten geven ons gemiddeld een 9,3 op Zorgkaart Nederland
  • Cliënten geven ons gemiddeld een 9,1 op PREM Fysiotherapie

Wat voor een specialisme is kaakfysiotherapie?

De fysiotherapeuten die binnen onze praktijk ook kaakklachten behandelen hebben meestal de opleiding manuele therapie gevolgd en zich verder gespecialiseerd in kaakklachten.

U kunt naar de kaakfysiotherapeut als u klachten heeft aan het aangezicht, pijn in de kaak of de mond of bij hoofdpijnklachten.

Wanneer moet ik naar de kaakfysiotherapeut?

De kaakfysiotherapeut kan helpen bij pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor), knappende of krakende kaakgewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, abnormale slijtage van het gebit, oorpijn, hoofdpijn en nekpijn.

Hoe ziet een behandeling bij de kaakfysiotherapeut eruit?

Bij kaakklachten worden vaak eerst de kaakspieren behandeld als daar veel spierspanning in zit. Daarnaast wordt er gekeken of het kaakgewricht wel normaal beweegt en wordt er zo nodig gemobiliseerd.

Vaak wordt dit gecombineerd met oefeningen die je thuis moet uitvoeren. Omdat kaakklachten vaak gepaard gaan met ook nekklachten, worden deze meestal ook behandeld.

Kunnen kaakklachten door stress ontstaan?

Er is een relatie tussen stress en een verhoogde spierspanning van de kaakspieren. Ook heeft langdurig kijken naar schermen zoals een smartphone of tv vlak voor het slapen gaan een nadelige invloed op kaakklachten.

Naast een fysieke behandeling die bestaat uit massage, mobiliseren en oefentherapie, kijken we ook samen met u naar andere oorzaken van de kaakklachten en hoe dit aangepakt kan worden.

Hoe lang duurt een behandeling bij kaakklachten?

Vaak is de eerste keer de behandeling relatief kort. Er wordt een proefbehandeling gegeven en dan wordt er gekeken hoe u hier als patiënt op reageert. Omdat kaakspieren relatief klein zijn, kan er vaak in eerste instantie al volstaan worden met een laag intensieve kortdurende behandeling met veel effect.

^