Sporters die naar ammoniak ruiken breken hun spiermassa af

Waarom ruikt je zweet naar ammoniak en is dit normaal. Het antwoord vind je in deze.
  1. Wat is ammoniak?
  2. Waarom kan zweet naar ammoniak ruiken?
  3. Waarom breekt dit proces spiermassa af?
  4. Kan ik dit voorkomen?

Wat is ammoniak?

Een afbraakproduct van proteïne, die in ons bloed bevindt. In de lever wordt dit omgezet in ureum, dat via de nieren wordt afgevoerd in urine. Ammoniak kan niet via uitademing of zweet het lichaam verlaten.

Waarom kan zweet naar ammoniak ruiken?

Tijdens de duursport heeft je lichaam extra energie nodig om ervoor te zorgen dat je het tempo kan volhouden. Bij een matig intensief tempo haalt het lichaam voornamelijk haar energie uit koolhydraten en je vetreserves. Dit zit vooral opgeslagen in de glycogeenvoorraden en vetweefsel van je lichaam. Als iemand aan het duursporten is en de glycogeen voorraden zijn uitgeput, dan moet het lichaam haar energie halen uit een andere bron. Het gaat dan eiwitten (aminozuren) verbranden. Als dit gebeurt dan wordt het atoom stikstof gescheiden van het aminozuur, de rest van het aminozuur wat overblijft wordt omgezet in glucose en wordt dan gebruikt als energie. De overige stikstof blijft in het lichaam achter. Als dit proces te lang duurt en de nieren niet al het aanwezige stikstof kunnen verwerken, wordt het via het zweet uitgescheiden. Hierdoor krijg je een sterke ammoniakgeur.

Waarom breekt dit proces spiermassa af?

De eiwitten die je verbrand komen uit je spierweefsels, waardoor dus je spiermassa afneemt.

Kan ik dit voorkomen?

Ja je kan dit zeker voorkomen. De oorzaak van de ammoniak geur begint bij het op zijn van de glycogeenvoorraden. Dit kan je makkelijk bijvullen tijdens en na de training door genoeg koolhydraten en water te nuttigen. Op deze manier voorkom je dat je lichaam eiwitten gaat verbranden voor energie.

Meest recente aanpassing: 29-05-2024 om 08:12 uur