Fysiotherapie bij Artrose

Afspraak maken

Heeft u last van artrose?

Bij fysiotherapie Douma werken wij volgens de laatste wetenschappelijk inzichten, onder andere op het gebied van artrose. Dit doen wij door te werken volgens het GLA:D programma, dit is een voorlichtings- en beweegprogramma dat is ontwikkeld voor patiënten met heup- en knieartrose. Het programma vermindert pijn en voorkomt dat klachten verergeren. Daarnaast zorgt het programma voor o.a. een afname van medicatiegebruik (bijvoorbeeld pijnstillers). Het doel is om een gewricht vervangende operatie zo lang mogelijk uit te stellen of zelfs helemaal te voorkomen.

Wat is artrose?

Om te begrijpen wat artrose is, vertellen we u eerst iets over kraakbeen. Kraakbeen zit aan de uiteindes van een bot, bijvoorbeeld het bot in uw bovenbeen. Over het algemeen vormen twee botten samen met nog andere structuren een gewricht, bijvoorbeeld het kniegewricht. Het laagje kraakbeen is normaal gesproken glad en zorgt ervoor dat u de knie gemakkelijk kunt bewegen, zoals buigen en strekken. Bij artrose is het kraakbeen vaak dunner en niet meer helemaal glad. Daardoor verloopt de smering van het gewricht niet meer optimaal, waardoor u klachten kunt krijgen.

Hoe ziet het programma eruit?

Tijdens de intake gaat uw fysiotherapeut samen met u kijken naar wat uw beweeggedrag is gedurende de dag en wanneer u het meeste klachten ervaart. Door kleine aanpassingen hierin te maken, proberen we zogenaamde piekbelastingen (overbelasting) zoveel mogelijk te vermijden. Hierdoor worden patiënten vaak al een stuk minder beperkt in hun dagelijkse leven, doordat ze minder pijn ervaren. Verder zal uw fysiotherapeut afhankelijk van uw persoonlijke situatie, voorlichting en tips geven over welke aanpassingen u kunt maken in uw dagelijks leven om klachten te verminderen. Daarnaast gaat u onder begeleiding aan de gang met een trainingsprogramma. Dit programma bestaat uit een warming-up, spierversterkende oefeningen, coördinatie oefeningen en een cooling down. Over het algemeen duurt dit traject 12 behandelingen (circa 2 tot 3 maanden), maar dit is afhankelijk van de ernst van de klachten en uw conditie. Het kan dus zijn dat u minder behandelingen nodig heeft.