Artrose van de heup

Artrose van de heup ontstaat door ontsteking van het heupgewricht. Het kan zich op elke leeftijd voordoen, maar wordt meestal vastgesteld bij oudere volwassenen. Artrose van de heup kan alledaagse activiteiten zoals opstaan en zitten, lopen of traplopen moeilijk maken. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verbeteren van uw klachten.

25% van alle mensen op 85-jarige leeftijd pijnlijke artrose van de heup kan ontwikkelen. Er is geen specifieke oorzaak van de aandoening bekend; iedereen loopt evenveel risico om het te krijgen. Recent onderzoek vond – kijkend naar op ras, geslacht, gewicht en opleidingsniveau – geen verschil in hoe vaak artrose van de heup in het algemeen bij mensen voorkomt.

In meer ernstige gevallen kan een operatie om de heup te vervangen nodig zijn. Fysiotherapeuten stellen, al of niet na een operatie, specifieke oefen- en behandelprogramma’s om mensen met artrose van de heup weer in beweging te krijgen.

Wat is artrose van de heup?

Artrose van de heup ontstaat door een ontsteking van het heupgewricht, een aandoening die zich meestal op latere leeftijd ontwikkelt. Artrose van de heup ontstaat als letsel of ontsteking van een gewricht er voor zorgt dat het zachte, schok dempende kraakbeen waarmee de oppervlaktes van het gewricht zijn bekleed en worden beschermd kapot gaat. Als het kraakbeen beschadigd is, kan het gewricht pijnlijk en gezwollen raken. Na verloop van tijd kan deze aandoening voor stijfheid en meer pijn zorgen.

Wat zijn symptomen van artrose van de heup?

Artrose van de heup kan leiden tot:

  • Scherpe, stekende pijn of dove, zeurende pijn in de heup, lies, dij, knie of billen.
  • Stijfheid in het heupgewricht, vooral na slapen of zitten
  • Een “knarsend” geluid als het heupgewricht wordt bewogen, veroorzaakt door bot-op-bot wrijving
  • Moeite en pijn bij het opstaan uit bed, gaan staan vanuit een zittende positie, lopen of traplopen
  • Moeite met het doen van dagelijkse dingen, zoals het aantrekken van sokken en schoenen

Hoe wordt artrose van de heup vastgesteld?

Als u eerst naar uw fysiotherapeut gaat, zal de therapeut een volledige evaluatie doen, waaronder het opnemen van uw medische voorgeschiedenis, en u vragen stellen zoals:

  • Wanneer en hoe vaak voelt u pijn en/of stijfheid?
  • Welke activiteiten in uw dagelijks leven zijn moeilijk geworden door de pijn en stijfheid?

Hij of zij zal speciale tests doen om vast te stellen of u artrose van de heup heeft, zoals:

  • Voorzichtig uw been in alle richtingen bewegen (test van het bewegingsbereik)
  • U vragen om weerstand te bieden tegen haar hand als ze probeert om uw been en heup voorzichtig in verschillende richtingen te drukken (test van de spierkracht)
  • Kijkt terwijl u loopt om te zien of u mank loopt.
  • U vraagt om op één been te staan (test van het evenwicht)

Uw fysiotherapeut kan additionele tests gebruiken om te zoeken naar problemen in andere delen van uw lichaam, zoals uw onderrug. Hij of zij kan u aanraden om een orthopeed te raadplegen, die diagnostische tests zoals röntgen of MRI kan aanvragen om de diagnose te bevestigen.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij artrose van de heup ?

Uw fysiotherapeut zal uitleggen wat artrose van de heup inhoudt, hoe het wordt behandeld, de voordelen van oefenen, het belang van het opvoeren van de hoeveelheid dagelijkse activiteit en hoe u het heupgewricht beschermd terwijl u loopt, zit, traploopt, staat, gewicht draagt en in bed ligt.

Met onderzoek kunnen specifieke aan artrose van de heup verwante lichamelijke problemen die u kunt hebben worden aangetoond, zoals verlies van mobiliteit, spierzwakte of evenwichtsproblemen.

De pijn van artrose van de heup kan worden verminderd door eenvoudige, veilige en effectieve lichamelijke activiteiten zoals lopen, fietsen of zwemmen.

Hoewel het begin van invaliditeit door artrose van de heup met lichamelijke activiteit kan worden vertraagd, kunnen mensen door de pijn en stijfheid, door verwarring over hoe veel en wat te doen en onwetendheid over wanneer ze de voordelen gaan zien, gaan vermijden om lichamelijk actief te zijn. Uw fysiotherapeut kan u begeleiden in het aanleren van een persoonlijk oefenprogramma waardoor de pijn en stijfheid verminderen.

Uw fysiotherapeut zal met u werken aan het:

  • Verminderen van de pijn
  • Verbeteren van de mobiliteit in uw been, heup en rug
  • Verbeteren van uw kracht, staand evenwicht en loopvermogen
  • Bespoedigen van uw herstel en terugkeer naar activiteit en sport

Oefeningen: Artrose van de heup

Hieronder vindt u video’s van oefeningen die u kunt doen als u lijdt aan artrose van de heup:

Disclaimer

Onze YouTube-oefeningen en kennisbank zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de informatie en oefeningen op www.fysiodouma.nl en ons YouTube kanaal is echter volledig op eigen risico. Wij raden u aan om uw fysiotherapeut te raadplegen.
Dit artikel is aanbevolen door: Maaike van Dijk-Krook
Meest recente aanpassing: 19-02-2024 om 01:59 uur