Kaakfysiotherapie in Hilversum

De belangrijkste onderdelen van het kauwstelsel zijn het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren.

De meest voorkomende klachten bij kaak- en aangezichtsproblemen zijn:

  • Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
  • Het niet goed kunnen openen van de mond
  • Pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor)
  • Knappende of krakende kaakgewrichten
  • Overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen
  • Abnormale slijtage van het gebit
  • Oorpijn
  • Hoofdpijn
  • Nekpijn

Herkent u één of meer van deze symptomen, dan is de kans groot dat u last heeft van kaak en aangezichtsproblemen. Ruim 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van genoemde kaakproblemen, slechts 2-3 % zoekt hulp.

Ontstaan

Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Denkt u maar aan gezegdes als ‘je verbijten’, en ‘kiezen op elkaar en doorgaan’.

Kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (waardoor er geluiden ontstaan) die het gewricht doet blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening. Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen. De tanden en kiezen kunnen slijten door tandenknarsen, maar er kan ook gewoon sprake zijn van kiespijn.

De craniofasciaal therapeut

De Craniofasciaal (kaakfysiotherapeut), is een fysiotherapeut die een post academische opleiding (cursus) heeft gevolgd die onder andere erkend is door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie en Manuele therapie (KNGF en NVMT)

De Craniofasciaal therapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van hoofd, nek en gezichtspijnen en/of de gevolgen hiervan. De Craniofasciaal therapeut analyseert aan de hand van een onderzoek de klachten. Als er sprake is van kaakproblemen, dan kan de Craniofasciaal therapeut u zelf begeleiden, bijvoorbeeld in geval van tandenknarsen of kaakpijn. Is er sprake van een ander probleem, dan zal de Craniofasciaal therapeut u direct doorverwijzen naar een deskundige met wie hij of zij samenwerkt.

Tevreden

★★★★★
5 5 1
Al lange tijd heb ik last van chronische vermoeidheid. Heel vaak werd ik niet serieus genomen omdat ze niets konden vinden. Zodoende werd ik meestal van het kastje naar de muur gestuurd. Totdat een vriendin me vertelde om naar fysiotherapie Douma te gaan. Daar hebben ze me zeer veel tips gegeven waar ik veel aan had. Verder hebben ze gezorgd dat de ergotherapie bij me thuis langs kwam en die hebben een aantal aanpassingen gedaan waardoor het leven voor mij een stuk minder vermoeiend is geworden. Echt een aanrader, zeker bij aandoeningen waarbij samenwerking op de voorgrond moet staan.

Snel en goed

★★★★★
5 5 1
Snel en goed geholpen!

Zaterdag

★★★★★
5 5 1
Ik zou over 5 dagen op vakantie gaan maar ik had vreselijke pijn in mijn rug. Ik belde zaterdag op en Fysiotherapie Douma heeft me iedere dag behandeld en ik kon pijnvrij op vakantie gaan.