Flexchair Training

Flexchair

Een gezonde en sterke rug begint bij een goede en actieve zithouding. Dit is waar de flexchair zich op richt. De flexchair is een stoel zonder rugleuning en armsteunen die in alle richtingen kan bewegen. De flexchair is door middel van een sensor verbonden met een computer. De computer toont op een beeldscherm de bewegingen van de rug. Op deze manier wordt heel duidelijk waar de bewegingsproblemen in de rug gelokaliseerd zijn en hoe de rug getraind moet worden.

Het bewegen op de flexchair heeft veel voordelen, het verbeterd de coördinatie en stabiliteit van de rug, het doet sportieve prestaties toenemen en het zittend werk wordt langer volgehouden. De flexchair is bij uitstek geschikt voor mensen met rugklachten en voor ruiters met zitafhankelijke rijtechnische problemen. De begeleiding en advisering vinden plaats volgens het meest recente wetenschappelijk onderzoek door middel van een persoonlijk oefentraject met gerichte training van intrinsieke rompspieren.

Training

Rugklachten ontstaan in veel gevallen door een verstoring in de rompstabiliteit. De rompstabiliteit is de spierbalans en controle in het gebied van bekken, heupen en romp die de functionele stabiliteit van het gehele lichaam in stand houdt. Ook zorgt rompstabiliteit ervoor dat de spieren in de romp bewegingen in het dagelijks leven kunnen stabiliseren en vasthouden. Stabiliteit in de romp is dus voor elk mens een voorwaarde voor het goed kunnen laten functioneren van het lichaam.

Met de flexchair worden de diepe rug- en buikspieren getraind die samen zorgen voor een goede rompbalans. Door het trainen en functioneel gebruiken van de rug- en buikspieren verbeterd de rompbalans en verbeteren prestaties in het werk en de sport. De rugklachten worden minder of de klachten verdwijnen helemaal.

RompstabiliteitNaast dat de rompstabiliteit verbeterd wordt door de flexchair, is het trainen met de flexchair voor u als cliënt ook nog eens erg interessant. Met behulp van de flexchair worden uw problemen namelijk objectief inzichtelijk gemaakt. Via metingen wordt duidelijk weergegeven hoe goed de rompstabiliteit van de rug er voor staat. Praktisch bestaat een training met de Flexchair uit een 0-meting en enkele behandelingen. Deze sessies duren een half uur per keer. De meet- en trainingsgegevens worden tevens vastgelegd in een online database. Deze database kunt u zelf via het internet raadplegen via Veldon. Op deze manier kunt u uw eigen vorderingen bijhouden. Na enkele behandelingen zult u merken dat uw rijtechniek verbeterd en klachten afnemen. U merkt dat uw zit verbeterd.

 

De ruiter

Binnen de ruitersport heeft de Flexchair inmiddels een vaste plaats verworven. Een paard wordt aangestuurd door lichaamsgewicht. Zo heeft in 2008 het Nederlands Hippisch Team als voorbereiding op de Olympische Spelen in Bejing getraind op de Flexchair. Als de ruiter zich niet bewust is van gewichtsverdeling, onvoldoende lichaamsbesef heeft of klachten die het optimaal rijden belemmeren, kan deze hulp zoeken bij een hiertoe opgeleide fysiotherapeut.

Naast de training van ruiter en paard samen, komt men steeds meer tot het inzicht dat een aparte training van de ruiter (zonder paard) ook noodzakelijk is om beter te kunnen rijden.  Deze aparte training richt zich op de zit afhankelijke rijtechniek. Verbetering van zit afhankelijke rijtechniek richt zich op een training van coördinatie, balans, lenigheid en concentratie. Ook krijgt u trainingsadviezen die u in de praktijk kunt toepassen.

Iedere ruiter die het rijden serieus neemt zou eens zijn of haar zit afhankelijke rijtechniek onder de loep moeten nemen.