Bij de verbranding van suikers en vetten tijdens het intensief sporten komen vrije radicalen vrij

Als je suikers en vetten verbrandt komen er vrije radicalen vrij. Maar wat is dat eigenlijk? In deze fysiofeit lees je daar meer over.
  1. Wat zijn vrije radicalen?
  2. Wat doen de goede radicalen?
  3. Wat doen de slechte radicalen?
  4. Welke factoren zijn van invloed op vrije radicalen?
  5. Wat kan je doen tegen oxidatie?

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn bijproducten in ons lichaam. Het zijn moleculen, die een elektron missen en daardoor instabiel zijn. Ze reageren snel met andere stoffen.

De mens bestaat uit cellen. Elke cel bestaat uit moleculen. Moleculen bestaan weer uit atomen, die door een chemische reactie bij elkaar komen. De kern van een atoom bestaat uit protonen en neutronen. De schil van een atoom bestaat uit elektronen, die altijd met een aantal een sterke buitenste laag vormen.

Elektronen zijn negatief geladen. Protonen vormen deels de kern en zijn deels positief geladen. Neutronen vormen ook deels de kern en zijn neutraal geladen. Door bepaalde invloeden kan de buitenste laag van een molecuul zwakker worden, waardoor er een elektron loslaat en er een oneven aantal elektronen achterblijft in de schil.

Het molecuul krijgt hierdoor een positieve lading en wordt instabiel. De losgelaten elektron gaat op zoek naar een andere elektron, omdat hij reactief is en steelt deze vervolgens van een ander molecuul om zich te stabiliseren.

Het gevolg hiervan is, dat de volgende molecuul ook weer instabiel wordt. Je krijgt op deze manier een kettingreactie van instabiele moleculen. Deze zogenaamde vrije radicalen hebben zowel goede als slechte functies.

Wat doen de goede radicalen?

Vrije radicalen zijn niet slecht voor je, zolang het er maar niet te veel zijn. De vrije radicalen heeft je lichaam nodig om virussen en ziektes tegen te gaan.

Verder is je lichaam een goed werkende motor, die de meeste vrije radicalen neutraliseert zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen.

Wat doen de slechte radicalen?

Een teveel aan vrije radicalen of te veel vrije radicalen op verkeerde plekken is niet goed voor je lichaam. Het kan op den duur oxidatieve stress veroorzaken. Hierbij gaat de kwaliteit van de cel achteruit.

Om dit tegen te gaan, wordt er energie vanuit je lichaam gestopt in het herstel van deze cel. Dit gaat gepaard met een ontstekingsreactie en dus een toename van de pijngevoeligheid.

Oxidatieve stress kan na lange tijd ook hart- en vaatziekten, kanker en problemen aan het zenuwstelsel veroorzaken.

Welke factoren zijn van invloed op vrije radicalen?

Vrije radicalen vormen zich constant in je lichaam, bij bijvoorbeeld de afbraak van voedingsstoffen.

Maar er zijn ook verschillende factoren van buitenaf die hier invloed op kunnen hebben.

Voorbeelden hiervan zijn: teveel aan UV-straling, verontreinigde lucht, stress, alcohol, medicijngebruik.

Wat kan je doen tegen oxidatie?

Er is een simpele oplossing tegen oxidatieve stress. Dat is namelijk het meer binnenkrijgen van antioxidanten. Deze antioxidanten zitten in verschillende soorten voeding.

Zo zitten er veel antioxidanten in groente en fruit, maar ook in noten, pure chocola en verschillende kruiden.

Het is dus belangrijk dat je een gezonde leefstijl hebt en probeert de factoren van buitenaf in de gaten te houden, zodat je niet te veel vrije radicalen in je lichaam hebt.

Meest recente aanpassing: 19-02-2024 om 01:59 uur