Elke inademing is een nieuw begin, elke uitademing is het loslaten

Ademhaling is natuurlijk erg belangrijk, maar in hoeverre is het belangrijk tijdens het sporten. Het antwoord hierop lees je in deze FAQ.
  1. Waarom is je ademhaling belangrijk tijdens het sporten?
  2. Hoe werkt je ademhaling tijdens duurtraining?
  3. Hoe werkt je ademhaling tijdens krachttraining?
  4. Een aantal ademhaling tips!

Waarom is je ademhaling belangrijk tijdens het sporten?

In elke situatie heb je een bepaald ademhalingspatroon. Zo is dat in rust rond de 5 tot 8 per minuut. Bij inspanning ligt dit echter veel hoger, zo rond de 25. Het is belangrijk dat je dus de juiste ademhalingspatroon hebt tijdens het sporten. Je krijgt dan voldoende zuurstof binnen, zodat de spieren de juiste activiteit leveren voor de gewenste presentatie.Je verkleint de kans op blessures en je hebt een ontspannen gevoel door een juiste ademhaling.

Hoe werkt je ademhaling tijdens duurtraining?

Tijdens duurtraining is het belangrijk dat je in rust probeert zoveel mogelijk in te ademen door je neus en uit door je mond, als de inspanning op een gegeven moment intensief wordt kan je overstappen op het in- en uitademen door je mond. Je krijgt dan meer zuurstof te binnen waardoor je beter presteert.

Hoe werkt je ademhaling tijdens krachttraining?

Tijdens krachtoefeningen is de timing van het in- en uitademen erg belangrijk. Het is belangrijk om bij het kracht zetten uit te ademen, hierdoor heb je net wat extra kracht. Je kan dan bij het terugbrengen van de beweging weer inademen.

Een aantal ademhaling tips!

Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk probeert te ademhalen via je buik, dit kost je namelijk minder energie dan via je borst en je kan dieper inademen. Let verder op dat je via je neus inademt, je neus filtert namelijk de lucht en zorgt ervoor dat de lucht beter aansluit bij je lichaamstemperatuur.

Meest recente aanpassing: 12-07-2024 om 04:18 uur