Van sporten kun je aankomen, door de extra energievoorraad niet op te maken

Van sporten kun je juist aankomen terwijl je dit helemaal niet wilt. Hoe dat komt lees je in dit fysiofeit.
  1. Hoe werkt de energieopslag in je lichaam?
  2. Hoe kan het zijn dat ik aankom van sporten?
  3. Zijn er nog meer factoren die invloed hebben op het aankomen?
  4. Kan je aankomen door sporten voorkomen?

Hoe werkt de energieopslag in je lichaam?

Lichaamscellen krijgen energie door grote moleculen af te breken. de belangrijkste energieleverancier is glucose (suiker), maar ook vetten en eiwitten.

Enzymen zorgen ervoor dat voedingsstoffen tot kleine voedseldeeltjes worden afgebroken. Eiwitten worden omgezet in aminozuren, suikers worden in stukjes gehakt en dit levert glucose op. Vervolgens wordt dit omgezet in glycogeen.

Vetten worden in een aantal stappen omgezet in vetzuren. Nadat ingrediënten uit het voedsel zijn omgezet en opgeslagen, zijn ze beschikbaar voor omzetting en verbranding. Lichaamscellen halen hun energie met name uit de verbranding van glucose in de mitochondriën (celonderdelen, die energieproductie van de cel regelt).

Glycogeen wordt vooral opgeslagen in je spieren en een klein beetje in je lever. Deze reserveopslag is bedoeld voor de momenten, dat je snel in één keer in actie moet komen, zoals bijvoorbeeld een sprintje trekken.

Een normaal persoon van een gemiddeld gewicht kan al gauw 1 kilo aan glycogeen met zich meedragen. De vetopslag en verbranding kun je zelf beïnvloeden door middel van een gezonde leefstijl. Glycogeen is een ander verhaal.

Hoe kan het zijn dat ik aankom van sporten?

Je lichaam heeft dus die glycogeen opslag, die het gebruikt op de momenten dat er veel energie in een korte tijd moet worden gebruikt. Als je van een niet zo actief leven ineens naar een actiever leven gaat, dan gaat je lichaam de glycogeenopslag vergroten. Dit wordt vergroot omdat je vaker directe energie nodig hebt.

Verder ontwikkel je meer spierweefsel, waardoor het lijkt, dat je ondanks het sporten niet afvalt of juist aankomt.

Zijn er nog meer factoren die invloed hebben op het aankomen?

Ja er zijn nog meer factoren die ervoor zorgen dat je kan aankomen na het sporten. Bij sporten kan spierweefsel toenemen. Verder heeft natuurlijk je voeding ook een grote invloed op het aankomen of aanvallen.

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen zichzelf belonen na het sporten door meer te eten. Dit kan al je goede werk tijdens het sporten te niet doen.

Ook stress heeft een grote invloed op aankomen. Lees daar meer over in ons fysiofeit over cortisol.

Kan je aankomen door sporten voorkomen?

Aankomen door sporten kan je niet echt voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om het aankomen zo klein mogelijk te houden.

Zo is het natuurlijk belangrijk dat je een gezonde leefstijl hebt, waarbij je goed op je voeding let en zo weinig mogelijk stress hebt. Als je dit goed in orde hebt, is de kans op aankomen zo klein mogelijk.

Bij de verbranding van suikers en vetten tijdens het intensief sporten komen vrije radicalen vrij.

Dit artikel is aanbevolen door: Frank Mulder
Meest recente aanpassing: 10-09-2023 om 08:35 uur